Post Top Ad

Dekorasyonda renk kullanımı nasıl olmalı?

Dekorasyonda renk uyumunun insanların psikolojisi üzerinde önemli bir etkisi olduğu biliniyor. Bu sebeple içerisinde sıklıkla vakit geçirdiğimiz mekanların dekorasyonu ve dekorasyondaki renk uyumu da insanlar için önem taşıyor. Renklerin doğru kullanımını ve hangi alan da nasıl renk tonlarının kullanılacağını bilmek ise dekorasyonun önemli bir parçası haline geliyor.

Renk teorisi

Renk teorisi, renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini ürün ve yaşam alanlarına entegre etmek için kullanılan bir tasarım anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar farkında olmasa bile etraflarında bulunan bir çok ortam, ürün, logo ve amblemler renk teorisi dikkate alınarak tasarlanıyor.

Renklerin insanlarda uyandırdığı etkiler

İnsanlarda, canlılık, pozitiflik ve sıcaklık gibi hisleri uyandırmak için dekorasyonlarda kırmızı ve turuncu renklerine yer verebilirsiniz. Bu renkler ortama canlılık getirmesinin yanında insanlara pozitif bir enerji hissi sağlar.

Sarı rengin insanlarda sıcaklık ve enerji hislerini uyandırması sayesinde oda içerisinde kullanılan sarı tonlu dekorasyon ürünleri sayesinde sıcak bir ortam hissi verebilirsiniz.

Dekorasyonlarda yeşil ve mavi tonlarına yer vererek yaşam alanlarında insanlara doğallık, sakinlik ve güven hissini yaşatabilirsiniz.

Dekore ettiğiniz alanlarda saflık ve sadelik hissini vermek için beyaz rengi tercih edebilirsiniz. Ortamda kullanacağınız beyaz ve yünlü halılar ortama ferahlık ve yumuşaklık sağlayabilir. Bununla birlikte el dokuma halılar da hem sürdürülebilirlik, hem de sağlamlık açısından iyi bir tercih olacaktır.


el dokuma halı


Renk uyumunda 60-30-10 kuralı

Ev veya iş yerlerini dekore ederken kullanacağınız 60-30-10 kuralı sayesinde ortamda renk dengesini sağlayabilirsiniz. Bu renk kuralında ortamda kullanılan bir renk %60 oranında baskın bir renk olmalı. Baskın rengin yanında ise %30 oranında ona zıt bir renk yer almalı. Kalan %10’luk kısımda ise her iki renge de uyum sağlayacak ve dengeyi sağlayacak bir renk tercih edilmeli. Bu renk dengesine uyarak ofis ya da ev ortamlarını uyumlu ve dikkat çekici bir şekilde dekore edebilirsiniz.

Tamamlayıcı dekorasyon parçaları

Yaşam alanlarını dekore ederken önem taşıyan bir başka unsur ise ortamda tamamlayıcı olan parçalardır. Tamamlayıcı parçaların yanında süs eşyaları ve en önemlisi halı tercihidir. Halısız bir oda insana boşluk ve tamamlanmamışlık hissi verir.

Ortamlarda renk ve denge uyumunu yakalamak için ortamın tarzına uygun ürünler seçmek önemlidir. Örneğin ortamın renkliliğini ve hareketliliğini uygun renk tonlarına sahip geometrik desenli halılarla sağlayarak dikkat çekebilirsiniz.


geometrik desen halı


Klasik bir hava yakalamak istediğiniz dekorasyon fikirlerinde ise kırmızı retro bir halıya yer vermek ortama uygun tarzı yaratmanın yanı sıra aynı zamanda kırmızı renk sayesinde ortama canlılık getirerek ortamın enerjisini yükselmesine de yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad