Post Top Ad

Hamilelik Hakkında Genel Bilgilendirme

hamilelik

Cinsel birliktelikte, erkeğe ait sperm hücresinin, kadına ait yumurta hücresinin, dış zarını delerek, içeri girmesiyle, sperm hücresi ve yumurta hücresinin birleşimi sonucu döllenen yumurta zigot halini alır. Zigot haftalar sonra embriyo haline gelir, yine haftalar sonra da cenin halini alır. Spermin yumurta ile buluştuğu zamanın tam kaydını tutmak, bunu bilmek mümkün değildir, bu yüzden son adet tarihinin ilk gününü hamileliğin başlangıcı olarak hekimlerce kabul görür. Bu tarih baz alınarak 40 haftalık hamilelik süreci başlamış olur.

Hamilelik, biyolojik tanımlamanın ötesinde, kadın için anne olma serüveninin ilk ve en önemli sürecidir. Fizyolojik ve psikolojik olarak, anne ile bebek, hamilelik süresince fiziksel ve duygusal anlamda birbirlerine bağlıdırlar. Anneyi etkileyen her durum cenini, cenini etkileyen her durum anneyi etkiler.

Kırk hafta süren hamilelik, üçer aylık periyotlara ayrılır ve bu periyotlar trimester olarak adlandırılır. Hamileliğin 13. haftası, ilk trimesterin tamamlandığı anlamına gelir, yani ilk üç aylık periyot bitmiştir. 27. hafta ile ikinci trimester periyodu tamamlanır. 28. hafta ile 3. trimester olan son trimestere girilir ve doğum ile bu periyotta tamamlanmış olur.

İlk trimesterde, hamilelik belirtileri olan; adet döneminin gecikmesi, kusma, mide bulantısı, yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet, halsiz hissetme, yorgunluk, memelerde hassasiyet ve gözle görülebilecek düzeyde değişiklik, pelvik bölgesinde duyarlılık hissi, ağızda metalik his ve benzeri durumlar kendini gösterir. Lakin hamilelik kişiye özeldir, her kadında farklı seyreder, bu semptomların hepsi her anne adayında görülmeyebilir. Bu periyodda, cenin plasenta ile hayata bağlanır, anne ve dünya ile iletişimini, beslenmesini, plasenta aracılığı ile yapar. Plasenta hem anneye, hem cenine bağlı geçici bir organdır. Bu periyodda, annenin kalp ve dolaşım sistemi cenini de düşünerek çalışmaya başlar, cenine oksijen ve besin kan yoluyla taşınır, annede bu, kendini yorgunluk olarak gösterir. Yine bu periyodda, ceninin cinsiyeti bellidir, lakin günümüz teknolojisinde bunu öğrenebiliyor olmak mümkün değildir. Bu periyodda, artık cenin vücut şekillerini almaya başlar, annenin ise mide bulantıları devam eder.

İkinci trimesterde, annenin kilo alımı başlar, cenin gelişimine devam eder. Bu periyodda, bebeğin cinsiyeti hekimce ultrason ile görülebilir.

Son trimesterde, ceninin tüm uzuvlarının gelişimi tamamlanır, anne ise belirgin karnı ve yeni görüntüsü ile biyolojik ve duygusal anlamda yeni şeyler deneyimler.

Hamilelik, anne ve içinde büyüttüğü canlı için, önemli bir süreçtir ve bu süreç sonunda, içinde yaşayan canlının doğumla dışarı çıktığını görmek, gözlerin şahit olduğu en büyük mucizedir.

Yazı kaynağımız : https://guzelanne.com/

6 yorum:

  1. çok güzel ama zor bir dönemdi benim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamilelik eminim en güzel ama zor süreçlerden biri :) ne mutlu annelik duygusu yaşayanlara!!!

      Sil
  2. Hamilelik cok güzel bir dönemdi. Üc kez yasayabildigim icin mutluyum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa harika maşallah size hiç de belli etmiyorsunuz ayrıca:)!!!

      Sil
  3. Okumayayım dedim evli değilim nasıl olsa diye ama, anaç gönlüm razı gelmedi belki evlenirsin kokoş dedim kendime belimi olur haydi oku didim (: Güzel bilgilendirmeydi ümranım çocuk isteyen herkese nasip olur inşallah :.*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın ya inşallah herşey gönlünce olur 🙏❤❤❤

      Sil

Post Top Ad