Post Top Ad

Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Öncelikle günümüzün malesef ki en sık görülen ve teşhisi konan özellikle 2/3 yaşlarda kendini belli eden ve çocuklarda iletişimsel ve sosyal bir geriliğe sebep olan tanısı ile karşı karşıyayız: dikkat eksikliği


Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır

Tam bir sebebi asla bilinemiyor. Siz doktorun karşısına geçtiğinizde size şu sebepten ya da bu sebepten gibi birşey diyemedikleri gibi bunun aslında bir hastalık da olmadığını gayet iyi biliyorlar ve öyle çok çeşidi var ki buna bir isim vermeleri gerektiği için genel adıyla dikkat eksikliği olarak adlandırılıyor.


Genetik faktörlerden tutun da hamilelik dönemindeki yaşadığınız stres vb şeylerden olabileceği gibi pek çok etken de sebepleri arasında gösterilebiliyor.


Peki siz çocuğunuzda dikkat eksikliği olduğunu nasıl anlarsınız hemen maddeleyeyim.. Bu özellikleri çocuğunuzda görüyorsanız geçikmeden mutlaka bir çocuk psikiyatristine gösterin.. Erken teşhis ve yoğun egitimle büyük oranda aşılan bir durum o yüzden görevlerinizi erkenden bilmeniz gerekli.


Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?


1) Göz Teması Kuramama ve Kısıtlı Göz Teması


Burada dikkat etmeniz gereken iki önemli konu var. Birincisi göz teması hiç olmadığı gibi sadece anne ve babayla göz teması kurup dışarıyla asla kurmayan çocuklar da var. Bu da ikincisi. Yani sadece sizinle göz teması kurması yeterli kalmıyor malesef sosyal çevre ile de yeterli göz teması kuramama durumunda bunu göz ardı etmeyin.


2) İsmiyle hitap edildiğinde bakmama


Evet bunu normal gelişim gösteren çocuklar rahatlıkla yapabilir fakat dikkat eksikliği olan çocuklar ismiyle kendilerine seslenildiginde malesef mi çok pasif kalarak genelde bakmazlar ya da geç bakarlar.


3) Konuşma Gecikmesi 


Dikkat eksikliği olan çocukların büyük bir kısmında konuşma gecikmesi de vardır. Kelimeleri çok azdır ve konuşma güçlüğü çekerler. Bu da onları sosyal hayatta kendilerini ifade edememelerine bir sebeptir. 


4) Takıntılar


Dikkat eksikliği olan çocuklarda genelde bazı takıntılar söz konusu olur. Bir eşyaya ya da objeye fazlaca bağlanabilirler. Konuşamadıkları için onları kendine arkadaş gibi görürler. 


5) Hiperaktivite


Dikkat eksikliğinin beraberinde getirdiği şeylerden biri de hiperaktivitedir. Bu bazı çocuklarsa çok fazlayken bazılarında da tamamen zıddı olur. Hiperaktivite ile beraber el çırpma, ordan oraya anlamsız koşma ve motor hareket düzensizliği görülebilir. 


Bunlar başlıca maddeleri ama daha saymadığım bir çok şey var aslında. Bu arada ben bir doktor veya özel eğitimci değil tecrübeleriyle konuşan bir anne olarak bunları kaleme alıyorum. Erken teşhis özellikle 0/3 yaş dönemi çocuğunuzda böyle şeyler fark ediyorsanız asla gecikmeden doktora gösterin. 


Tabiki sonrasında anlatacağım birçok şeyle çok fazla yol katedeceksiniz. Sabrın emeklerin ve çalışmanın ne kadar güzel sonuçlar çıkaracağını da göreceksiniz. Tüm anne/babalara selam olsun..


Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad